Měsíce říjen a listopad se, jak již moc dobře víme, nesou ve znamení Mexika. Ostatně naše hlavní výstava probíhající již od začátku října je nazvána ¡MEXIKO! Barvy! Vůně! Chutě! A my jsme tak mohli Mexiko poznávat opravdu nejen naším zrakem a myslí, nýbrž prakticky všemi lidskými smysly. A oblíbeným lidským smyslem je samozřejmě právě chuť!
Uspořádali jsme pročež již tradiční degustační večeře, jichž během roku probíhá hned několik – a tentokrát byly všechny zaměřeny speciálně na Mexiko, abychom trochu vybočili ze standardnějších gastronomických kolejí našich zeměpisných končin a lépe a především prakticky se tak vzdělali v mexické kultuře (a kuchyni).
Dvě degustace – 13. a 27. října – měly klasický formát degustační večeře s mexickým menu, jaký již velmi dobře známe. Prostřené stoly pro zvědavé návštěvníky, gurmány či třeba zamilované páry v neopakovatelné atmosféře setmělého skleníku Tropicana (jehož patronem je mimochodem Yum Kaax – mayský, tedy „staromexický" ochránce planě rostoucích rostlin a bůh života, úspěchu a hojnosti) rozložené v romantických zákoutích celoročně svěží tropické zeleně.
Třetí degustace minulý pátek 10. listopadu nejenže do třetice všeho dobrého završila náš bohatý mexický gastronomický program, nýbrž nás také poučila! Jednalo se totiž o speciální prohlídku večerního skleníku (se zvláštním zaměřením na mexické rostliny a jejich zajímavosti), které se ujal sám kurátor botanické zahrady Jan Ptáček. Prohlídka byla doplněna o celkem tři zastavení, která byla plná mexických specialit (formou bufetu) a rovněž také specialit alkoholických. Návštěvníci totiž měli možnost vyzkoušet hned několikero druhů tequily, ale také tradičního mezcalu – silného alkoholického nápoje charakteristického svou "kouřovou" vůní a chutí, kterou získává uzením.
Za naše gastronomické zážitky opět vděčíme úžasnému týmu Hotelové školy Teplice, děkujeme také vám všem, přátelé botanické zahrady a mexické kuchyně, že jste se těchto zážitků zúčastnili spolu s námi a již nyní se opět těšíme na společné degustace (o nichž se opět včas dozvíte prostřednictvím našich webových stránek, odběrem pravidelného botanického newsletteru či na našem Facebooku).